Maak jouw keuze

Koffiebonen zijn er in diverse soorten en maten. De meest bekende zijn de Arabica en Robusta koffieboon maar er bestaan ook exclusievere koffiebonen die op verschillende koffiegebieden worden verbouwd. Naast de koffieboon, is het land van herkomst ook van invloed op de smaak van de koffie.

De Arabica en Robusta koffieboon

Koffiebonen zijn over het algemeen in twee soorten onder te verdelen. Namelijk de Arabica en de Robusta. De Arabica koffieboon wordt verbouwd in gebieden van Zuid-Amerika en Afrika en heeft een fijne geur, milde smaak en is niet zo krachtig. Ongeveer 70% van de totale koffieproductie bestaat uit deze koffieboon. De Robusta is daarentegen veel krachtiger en de smaak is harder. Deze boon is afkomstig uit koffiegebieden van Azië en Afrika. Veel koffie bestaat echter uit melanges van beide bonensoorten.

Dure en luxe koffiebonen

Naast de gebruikelijk koffiebonen bestaan er een aantal dure koffie typen. Zoals bijvoorbeeld de Yauco Selecto koffie uit Puerto Rico of de Rwanda Blue Bourbon koffie van Starbucks. Starbucks heeft deze koffiesoort in 2004 in Rwanda ontdekt. De koffie heeft een blauw-groene kleur en is geroemd om de subtiele zuurheid en complexe specerijen. Maar ook de Kona koffie uit Hawaii, de koffiebonen uit El Salvador genoemd Los Planes en de El Injerto koffie uit Guatemala zijn luxe koffieboon varianten.

Luxe en 'gewone' koffiebonen

Ondanks de dure, luxe koffiebonen uit alle windstreken zijn de Arabica en de Robusta koffieboon erg geliefd onder de meeste koffiedrinkers. Maar wil je een keer een speciale koffie proberen van een van de luxe koffiebonen, kun je wellicht een van bovengenoemde proberen. Kijk verder op espressoworld voor meer informatie over espresso!